dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "invatamant dual"

Campusul Universității „Ovidius” din Constanța va fi extins cu spații dedicate învățământului dual. Se va construi o clădire nouă cu clase didactice, cămine și o cantină. Mai mult decât atât, elevii care vor opta pentru aceasta formă de învățământ vor face practică direct la una dintre firmele partenere în proiect. Astfel, tinerii vor avea ocazia să învețe o meserie chiar în sediul universității.

Se caută soluții pentru revitalizarea turismului pe litoralul Mării Negre. Pentru a atrage cât mai mulți turiști, autoritățile locale, județene, cât și cele centrale, au venit cu o nouă propunere, Litoral 365, adică un sezon turistic pe tot parcursul anului. De asemenea, pentru acoperirea deficitului de forță de muncă s-a discutat despre promovarea și dezvoltarea învățământul profesional și dual cu aplicabilitate în HoReCa. Cele două teme au fost dezbătute în cadrul evenimentului „Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate".

Autoritățile fac pași mărunți pentru ca noua formă de învățământ profesional să prindă contur și la Constanța! Construirea unui campus pentru ca elevii să poată locui cât mai aproape de școală, asigurarea unei mese pe zi, dar și obținerea unei burse minime din partea agenților economic pot face din micii elevi, viitorii meseriași ai județului nostru. Calificarea este cuvântul cheie în atingerea scopului profesional. Urmărim în continuare un material prin care aflăm cum s-au implicat autoritățile în școlarizarea elevilor în învățământul profesional de tip dual.

Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca o nevoie de a acoperi „gaura” de meseriași lăsată în 2009, când s-au închis școlile profesionale. Deși acestea au fost reînființate în 2012 la cererea angajatorilor care nu găseau oameni disponibili, situația nu a fost ameliorată, iar angajatorii se confruntă și în prezent cu o lipsă acută de meseriași în mai multe domenii. Profesorii sunt mentorii elevilor care își croiesc drumul către o carieră de success.

În urmă cu patru ani, județul Constanța avea prima școală de profil în învățământul dual, program care poate aduce din nou elita meseriilor ce în ultimii 30 de ani au fost aproape uitate. Timpul s-a accelerat, iar diplomele de licență au luat locul unor meserii importante din țara noastră: lăcătuși mecanici, instalatori, electricieni, operatori portuari sau chiar mecanici auto, sunt printre meseriile pe care prea puțini elevi și le mai doresc. Însă în sprijinul celor care vor un loc de muncă sigur și o calificare după terminarea studiilor vine învățământul profesional dual – proiectul autorităților care a deschis ochii atât elevilor, cât și părinților ce, potrivit statisticilor, se arată tot mai interesați de varianta școlii postliceale pentru copii lor.

Începe prima etapă a înscrierilor pentru învățământul profesional dual. În municipiul Constanța sunt disponibile peste 100 de locuri pentru elevii care vor să învețe din timp o meserie. Cele mai căutate sunt în domeniile mecanicii, turismului sau industriei alimentare. Copiii vor beneficia de burse, iar după 3 ani locul de muncă va fi o siguranță.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233